Κρήτη

Ανακαλύψτε την

Κρήτη

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου καλύπτοντας μια έκταση περίπου 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το ιδιαίτερα ευνοϊκό της κλίμα κάνει τη γη της Κρήτης ιδιαίτερα γόνιμη με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κρήτη φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ειδών φυτών στον κόσμο κι έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ειδών πουλιών στην Ευρώπη.

 

crete

Το ταξίδι μέσα στο χρόνο

Το ταξίδι

μέσα στο χρόνο

Εκτός από τον φυσικό της πλούτο, η Κρήτη είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά που προσελκύει πλήθος τουριστών κάθε χρόνο. Ευρήματα ανασκαφών έχουν αποκαλύψει ότι η Κρήτη κατοικούνταν ήδη από τη Νεολιθική εποχή ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι της Κνωσού και της Φαιστού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί και με σημαντικά ιστορικά ευρήματα.

Η γεωγραφική θέση της Κρήτης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική) είχε ως αποτέλεσμα την πρόσμιξη πολλών διαφορετικών λαών. Αυτό σε συνδυασμό και με την μακρά ναυτική παράδοση των Κρητών οδήγησε στην ανάπτυξη μιας πολύ ξεχωριστής κουλτούρας.

Μεσογειακή Διατροφή

Μεσογειακή

Διατροφή

Βασικό στοιχείο της ταυτότητας των Κρητών είναι και η διατροφή τους, η αξία της οποίας έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως. Η Κρητική διατροφή έχει τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής και περιλαμβάνει κυρίως το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα άφθονα φρούτα και τα λαχανικά και μια μέτρια ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων και κρασιού. Πολλά Κρητικά προϊόντα με πιο χαρακτηριστικά το Κρητικό ελαιόλαδο, το κρασί, τα παξιμάδια και το μέλι, είναι είτε προϊόντα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) είτε Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ήδη από το 1960 η έρευνα των Εφτά Χωρών είχε αποκαλύψει τις ευεργετικές ιδιότητες της Κρητικής διατροφής στην υγεία βρίσκοντας πολύ χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις στους κατοίκους της Κρήτης. Επίσης η διατροφή της Λυόν τα αποτελέσματα της οποίας ήταν θεαματικά για τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις έχει τη βάση της στην Κρητική διατροφή. Πρόσφατες μελέτες (2011) έδειξαν πως η Μεσογειακή διατροφή συμβάλλει σημαντικά στην χαμηλή αρτηριακή πίεση, στο χαμηλό ζάχαρο και στα χαμηλά τριγλυκερίδια ενώ το 2010 η  UNESCO αναγνώρισε τη σημαντική προσφορά της διατροφής αυτής στον κόσμο.